TOP 5 Leggyakoribb kifogások adósoktól



#1 Nem tudja rendezni a számlát mert neki is tartoznak

tipp: Ha egyösszegben átmenetileg gondot okoz a teljesítés az ügyfél részére, akkor is fontos, hogy kezdje el részletekben törleszteni, amennyiben ez sem vezet eredményre, érdemes lehet a jogi szankciókat is kilátásba helyezni.

#2 Nem kapta meg a számlát, dokumentumokat, nem szerepel a könyvelésében, ezért nem fizet kamatot

tipp: Javasolt minden esetben tértivevényes, vagy ajánlott levélként feladni a számlát, elektronikus számla esetén is fontos, hogy tudjuk bizonyítani milyen e-mail címre ment a számla és mikor. Fontos , hogy a számlázó programból küldjük ki a számlát ,-ne külön mentsük le és küldjük e-mailben, az nem hivatalos számla megküldési mód-hiszen a programon keresztül nyomon tudjuk kísérni a számlát, látjuk mikor töltötte le, milyen e-mail címmel - ez a későbbi bizonyítást is megkönnyítheti.

#3 A kollégája a kompetens, már továbbította felettesének, folyamatban van az utalás

tipp: Érdemes kérni a cég ügyvezetőjét, és vele egyeztetni, amennyiben ő nem elérhető a pénzügyes, vagy gazdasági vezető lehet illetékes. Mindig kérjünk róla legalább e-mailben egy választ, hogy mikor tudják rendezni milyen ütemezésben!

#4 Utólagos vitatás, többszöri ígéret után elkezd kifogásokat keresni a teljesítésre hivatkozva

tipp: Amennyiben adós 15 napon belül nem küldte vissza a számlát, az befogadottnak minősül, és nem vitatható. Fontos: nem elegendő egy elvégzett szolgáltatás vagy termék értékesítéséről a számla , mindenképpen szükséges egy szállítólevél, teljesítés igazolás hiszen ezzel tudjuk igazolni, hogy a teljesítés megtörtént.
Esetleges garanciális igény pedig csak kifizetett teljesítésre/szolgáltatásra érvényesíthető.

#5 Adós állítja, hogy ő már kifizette a szóban forgó számlát/számlákat

tipp: minden esetben kérjünk ilyenkor olyan banki bizonylatot amely egy sikeres tranzakciót igazol. Amennyiben ügyfél az utalások során nem hivatkozik számlaszámra, tájékoztassuk írásban, hogy melyik számlákra lett elkönyvelve a befizetése, ez esetben a számviteli törvény az irányadó és a legrégebbi számlákra kerül rá könyvelésre.
Szeráf Pannónia Kft.