Számlázási szabályok változása 2020. július 1. napjától - Figyelem nagyon fontos!!

Ennek megfelelően 2020. július 1-től minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsát ki. Így adatot kell szolgáltatni többek között

- az egyenes áfás számlákról összeghatártól függetlenül,
- az alanyi, tárgyi adómentes számlákról,
- és a belföldi fordított áfás számlákról is.

Viszont nem kell még adatot szolgáltatni a nem adóalanyoknak (pl.: magányszemélyeknek), illetve a külföldi adóalany részére belföldi teljesítési helyű ügyletekről (pl. Közösségen belüli mentes értékesítés, termékexport) kiállított számlákról. A kibővült adatszolgáltatási kötelezettséget azokra a számlákra kell először alkalmazni, melyek kibocsátása 2020. július 1-jén történik vagy azt követi. (Tehát a számlakibocsátás időpontja számít, nem a teljesítésé.)

2021. január 1-től kezdődően még tovább bővül az adatszolgáltatási kötelezettség alá tartozó számlák köre.  Jövőre már minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni, amit a magyar számlázási szabályok szerint állítottak ki, vagy azok alapján kellett volna kiállítani. Így az adatszolgáltatási kötelezettség ki fog terjedni a nem adóalanyok részére kiállított számlákra (ugyanakkor ebben az esetben nem kell a vevő nevéről és címéről adatot szolgáltatni), a Közösségen belüli adómentes termékértékesítésre, valamint a termék exportra is. Kivételt csupán azon távolsági termékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról kiállított számlák (egyablakos rendszer keretében megvalósított tranzakciók) élvezhetnek, amelyek teljesítési helye a Közösség másik tagállama.

2. 2020. július 1-től kezdve

- a számlákon fel kell tüntetni a vevő magyar adószámának/csoportazonosító számának első nyolc számjegyét, amennyiben a számlakiállító Magyarországon székhellyel vagy telephellyel rendelkezik,

- a számla kibocsátásra rendelkezésre álló határidő 15 napról 8 napra rövidül.

3. A jelenleg hatályos Áfa törvény – feltéve, hogy az adózó számviteli bizonylatot állít ki – egyes adómentes ügyletekkel összefüggésben nem ír elő számla kiállítási kötelezettséget. 2020. július 1-et követően, azonban ezen körből kikerül
- az egyéb oktatás,
- adómentes ingatlan értékesítés,
- humán egészségügyi szolgáltatás nyújtása,
- fogorvosi, fogtechnikusi szolgáltatás nyújtása,
- együttműködő közösség által tagjainak nyújtott bizonyos szolgáltatások.


Így a fenti ügyletek teljesítéséről – bár azok továbbra is megőrzik adómentes jellegüket –, a változás hatályba lépését követően kötelező lesz számlát kibocsátani.


4. Kézi számla (nyomdai úton előállított számla) esetében az adatszolgáltatást manuálisan, a kibocsátást követő egy naptári napon belül kell megtenni, ha az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja az 500.000.-Ft-ot, minden más esetben pedig 4 naptári napon belül kell adatot szolgáltatni (korábban erre 5 nap állt rendelkezésre).

5. Számlázó program esetében az adatszolgáltatásnak a számla kiállításakor azonnal, emberi beavatkozás nélkül, automatikusan kell megtörténnie. Ezért az alkalmazott számlázóprogram ezirányú fejlesztését még időben meg kell tenni. A szükséges fejlesztésekkel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy 2020. július 1-től kötelező az új, 2.0-ás fájlstruktúra alkalmazása (Online Számla rendszerbe feltöltendő új XSD-séma).

6. Az adatszolgáltatás tartalmával kapcsolatban fontos változás, hogy 2020. július 1-jét követően a végszámla-előlegszámla viszonylatában, a végszámla tekintetében kizárólag a különbözetről kell adatot szolgáltatni.

7. Az adatszolgáltatási kötelezettség
kibővítésével egyidejűleg 2020. július 1-től a számlabefogadónak az Áfa bevallás M lapján adatszolgáltatási kötelezettsége áll fenn minden olyan számlával kapcsolatban, ami alapján az adóalany Áfa levonást gyakorol.

2020. július 1-től az M lapon az összes bejövő, belföldi adóalany által kiállított, áthárított áfát tartalmazó (azaz egyenes áfás) számlát kell jelenteni, amennyiben a számlák kapcsán adólevonási jogot gyakorol az adózó. A jelentésnek tartalmaznia kell:
- a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó adóalany adószámát,

- a számla sorszámát,
- a számlán feltüntetett adóalapot és áthárított áfa összegét és
- a számla teljesítési időpontját.

A módosult szabályokat abban az esetben kell alkalmazni, amennyiben az adózó a számlával kapcsolatos levonási jogát a 2020. július 1-jét magába foglaló adóbevallásában vagy azt követően gyakorolja, illetve módosítja (pl.: helyesbítő számla).

Például: Amennyiben egy számlát 2019. decemberében állítottak ki, 2019. decemberi teljesítési időponttal és az áthárított adó összege nem éri el a 100 ezer Ft-ot, ha az adózó a levonási jogát a 2020. júliusi Áfa bevallásában (vagy azt követő bevallásában) gyakorolja, akkor a számlát fel kell tüntetnie az M lapon.

Tekintettel a koronavírus miatti nehézségekre Magyarország Kormánya bejelentette, hogy az állami adóhatóság 2020. szeptember 30-ig nem szankcionálja a 100.000.-Ft-os értékhatár eltörlése miatt keletkezett új adatszolgáltatási kötelezettséget betartani nem képes vállalkozásokat.

Szakértő szerzőnk:
Dr. Kis Sándor Péter, egyéni ügyvéd
e-mail: info@drkspugyved.hu
honlap: https://drkspugyved.hu
tel.: +36 70 701 2648


Úgy érzi, hogy nehezen tudja kezelni kintlévőségeit és a lejárt határidejű számlák csak gyűlnek? Ha igen, akkor keresse meg cégünket és kérjen bővebb tájékoztatást Követelés kezelési szolgátatásukról, amely folyamat során a megelőzésre fókuszálunk! Megoldásainkkal és tapasztalatunkkal, hatékonyan tudjuk segíteni vállalkozását! Vegye fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk megoldást találni problémáira!


Keressen minket az alább található elérhetőségeink egyikén, vagy az Ajánlatkérési űrlapon!


Szeráf Pannónia Kft.